Sardynia, domy w Sardynii, wycieczka do Sardynii

Sardynia: co powinieneś o niej wiedzieć, zanim tam wyruszysz

Sardynia – druga największa wyspa Morza Śródziemnego i 8. pod względem wielkości w Europie, należy do najczęściej odwiedzanych przez turystów. Wyspa charakteryzuje się przepięknymi złocistymi plażami, powulkanicznymi krajobrazami i przepyszną kuchnią, a jej wybrzeża zachwycają wszystkich turystów. Co ciekawe, to na Sardynii żyje najwięcej osób w wieku powyżej 100 lat, a samo miejsce należy to tzw. Niebieskiej Strefy długowieczności. Jakie miejsca warto odwiedzić na wyspie, jakich potraw spróbować i dokąd się udać, żeby spędzić tam niezapomniane wakacje?

Sardynia – 5. na świecie najzdrowsze miejsce do życia

Do Niebieskiej Strefy zalicza się regiony, w których ludzie żyją najdłużej. Na Sardynii na każdego ze 100 tys. mieszkańców przypada 22 osoby w wieku powyżej 100 lat. Do najstarszych należą mężczyźni zamieszkujący górski region Barbargia w prowincji Ogliastra. W kodzie genetycznym DNA Sardyńczyków znaleziono marker M26 odpowiedzialny według naukowców za długowieczność. Predyspozycje genetyczne to jedno. Mieszkańcy największej wyspy na Morzu Śródziemnym kultywują tradycje i prowadzą bardzo zdrowy styl życia.

Sardyńczycy zgodnie z historią swoich przodków nadal polują, łowią ryby i uprawiają żywność, z której później przygotowują wartościowe posiłki. Ich sekretem jest dieta składająca się z pełnoziarnistego chleba, roślin strączkowych, warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach, owoców, a w niektórych regionach wyspy uwielbiany jest olej lniany. Sardyńczycy zajadają się serem pecorino wytwarzanym z mleka owczego i bogatego w zdrowe kwasy omega-3. Mięso na stołach mieszkańców basenu Morza Śródziemnego zarezerwowane jest na specjalne okazje i niedzielne obiady więc nie spożywa się go zbyt wiele.

Na Sardynię najlepiej wybrać się w okresie od maja do lipca lub we wrześniu. Sierpień należy do najbardziej obleganych terminów i wtedy też pobyt na Sardynii jest najdroższy. Wyspę trzeba jednak koniecznie odwiedzić, bo wrażenia z pobytu pozostają niezapomniane. Najlepsze oferty sprawdź w biurze podróży TUI na stronie: https://www.tui.pl/wypoczynek/wlochy/sardynia

Sardynia – wyspa wielu starożytnych zabytków. Co warto zobaczyć?

Największa położona na Morzu Śródziemnym wyspa skrywa ponad 7 tys. zabytkowych ruin datowanych na czasy starożytne. Do najstarszych należy kompleks Su Nuraxi znajdujący się w Barumini. To jeden z najlepiej zachowanych nuragów (kamiennych wież) na Sardynii. Oprócz najsłynniejszej wieży obserwacyjnej warto zobaczyć również Grobowiec Gigantów i prehistoryczną wioskę Seria Orios. Nie wiadomo dokładnie, kto stawiał te kamienne budowle i czemu miały służyć. Sardyńczycy uważają, że niegdyś ich wyspę zamieszkiwali giganci, jednak to tylko legendy.

Na zachodnim wybrzeżu wyspy warto odwiedzić starożytne miasto Tharros z ruinami fenickich i rzymskich zabudowań. Można zobaczyć tam zachowane korynckie kolumny oraz rzymski system kanalizacyjny. Stanowisko archeologiczne można podziwiać nie tylko z bliska, ale również z tarasu widokowego hiszpańskiej wieży górującej nad półwyspem Sinis. 

Wybierając się na Sardynię, nie można pominąć jej stolicy, czyli Cagliari. W tym portowym mieście zbudowanym na siedmiu wzgórzach obowiązkowo trzeba udać się na Stare Miasto i tam podziwiać mury zamku z 2 wieżami z białego wapienia. W stolicy Sardynii odwiedzić można również Bazylikę San Saturnino z V w. uznawaną za jeden z najważniejszych zabytków kultury chrześcijańskiej na wyspie.

Romański kościół Trinita di Saccargia datowany na 1116 r. i zlokalizowany na północno-zachodnim wybrzeżu Sardynii uchodzi za jedyną w swoim rodzaju atrakcję architektoniczną. W świątyni zachował się cykl fresków pochodzących z XII w. Choć to wyjątkowe miejsce, rzadko odwiedzane jest przez turystów.

Tradycyjna sardyńska kuchnia

Prawdziwym przysmakiem Sardyńczyków jest casu marzu, czyli owczy ser przypominający smakiem gorgonzolę. Tradycyjny smakołyk przeznaczony jest jednak tylko dla odważnych. Dla uzyskania charakterystycznego smaku, do sera dodaje się larwy muchówki Piophila casei nazywanej muchą serową. Kremowy w konsystencji produkt nadaje się do spożycia tylko wtedy, kiedy czerwie są żywe. Ser rozsmarowuje się na sardyńskim chlebie, a przekąskę podaje się z mocnym czerwonym winem o nazwie Cannonau. Sardyńczycy kochają niepowtarzalny smak casu marzu i uważają go za afrodyzjak.

Ze względu na lokalizację, tradycyjna sardyńska kuchnia obfituje w dania z ryb i owoców morza. Jednym z rarytasów jest bottarga, czyli zasuszone jajeczka gonad cefala pospolitego. Bottargę podaje się jako przystawkę (gonady kroi się w plasterki) lub używa się jej jako dodatek do dań z makaronów (w formie sproszkowanej).

Ten, kto uwielbia surowe owoce morza, zakocha się w tym daniu. Jeżowce podawane ze spaghetti i tradycyjnym sardyńskim winem Cannonau to niezwykły specjał. Potrawy można skosztować jedynie w okresie od listopada do kwietnia, kiedy dozwolony jest połów jeżowców. Każdy rybak może zebrać tylko ich określoną liczbę, tak żeby chronić gatunek.

Makarony, zupy, desery – Sardynia to ich królestwo

Okrągły makaron fregola przypominający okruszki chleba podaje się na Sardynii z rożnymi dodatkami. Jednak do najbardziej wyspiarskich potraw należy fregola serwowana z owocami morza (krewetkami, małżami) i szafranem. Wie o tym niewielu, ale Sardynia należy do największych włoskich producentów tej najdroższej przyprawy świata. 

Zupa z regionu Gallura (zuppa gallurese lub zuppa cuata), nadbrzeżnego obszaru w północnej Sardynii jest zupą tylko z nazwy. Wprawdzie do przygotowania tego dania używa się bulionu, jednak potrawa konsystencją przypomina tradycyjną włoską lasagnię. Ten sardyński specjał przyrządza się z kromek chleba, sera i jagnięcego bulionu, a całość zapieka się w piekarniku.

Miłośnicy słodkich przekąsek mogą spróbować tradycyjnego sardyńskiego deseru, czyli serowo-miodowych pierożków nazywanych seadas. Korzenie tego ulubionego włoskiego przysmaku sięgają czasów starożytnych. Do przyrządzenia smakołyku wykorzystuje się smażone ciasto na bazie semoliny i smalcu, świeży owczy ser oraz miód. Sardyńczycy chętnie sięgają po pożywną przekąskę nie tylko wtedy, kiedy mają ochotę na coś słodkiego. Mieszkańcy wyspy jedzą sebadas również na śniadanie i zawsze wtedy, kiedy potrzebują energii.

Najciekawsze miejsca do odwiedzenia na Sardynii – co zobaczyć?

W trakcie pobytu na Sardynii warto udać się do Alghero i stamtąd popłynąć rejsem do słynnej Groty Neptuna (Grotte di Nettuno). Ta ogromna jaskinia o długości 6 km przez tysiące lat była wypłukiwana przez słodką wodę. Obecnie stanowi największą atrakcję przylądka Caccia (Capo Caccia). Alghero należy do urokliwych miasteczek ze starówką w gotyckim stylu, której główny punkt stanowi Katedra Świętej Marii. W mieście można odwiedzić też Pałac rodziny Guillot i 14-wieczny Kościół Św. Franciszka.

Zatoka Orosei zlokalizowana we wschodniej części Sardynii uchodzi za jedno z najpiękniejszych miejsc wyspy. W pobliżu zatoki znajduje się niesamowita jaskinia krasowa – Grotta del Bue Marino utworzona ze stalaktytów i stalagmitów. W okolicy, niedaleko wioski Tiscali, znajduje się najgłębszy wąwóz w Europie – Su Gorroppu. Został on utworzony przez wody rzeki Rio Flumineddu oraz potoki wypływające z najwyższego szczytu wyspy, czyli góry Supramonte. Choć długość wąwozu wynosi tylko ok. 1,5 km, kanion zachwyca wysokimi i wyrzeźbionymi przez wodę skalnymi blokami, często trudnymi do pokonania.

Południowo-zachodnie wybrzeże Sardynii – co zobaczyć?

Na południowo-zachodnim wybrzeżu Sardynii rozpościera się jedna z najpiękniejszych plaż wyspy. Spiaggia di Chia to krystalicznie czysta woda, biały piasek oraz klify, chroniące plażę przed wiatrem. W pobliżu Chia znajduje się stanowisko archeologiczne będące starożytną kolonią fenicką. Miasteczko uznaje się za najstarsze na Sardynii.

Archipelag la Maddalena to 7 przeuroczych mniejlszych i większych wysepek przynależących do Sardynii i wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wody otaczające archipelag są czyste i przejrzyste, doskonałe do eksplorowania podwodnego świata. Przepiękne plaże z delikatnym i drobnym piaskiem zachęcają do spokojnego wypoczynku i podziwiania fascynujących widoków. Do wyjątkowych plaż archipelagu należy Spiaggia Rosa na wyspie Budelli. Plażę pokrytą różowym piaskiem (jej kolor pochodzi od wapiennych pancerzyków jednokomórkowca Miniacina miniacea) można podziwiać z odległości ok. 200 m. Miejsce należy do ściśle chronionych, dlatego nie można się tu kąpać. 

Costa Smeralda, czyli Szmaragdowe Wybrzeże swoją nazwę zawdzięcza barwie wody. To wyjątkowe miejsce na Sardynii przyciąga szczególnie zamożnych turystów i postrzegane jest jako ekskluzywny wakacyjny region. Warto tu przyjechać, choćby po to, żeby powylegiwać się na przepięknych plażach otoczonych krystalicznie czystymi wodami w odcieniu turkusowym.

Myślisz Włochy, mówisz pizza! Jesteście ciekawi, jak wybrać dobrą pizzę? Tutaj napisałem o tym co nieco: https://motonavigator.pl/wybieramy-dobra-pizze/

Źródła:

  • https://www.charmingsardinia.com/sardinia/top-10-sardinian-places
  • https://top-facts.com/top-10-interesting-facts-about-sardinia/
  • https://www.bluezones.com/exploration/sardinia-italy/
  • http://podroze.se.pl/wasze-wyprawy/relacje/relacja/casu-marzu-zywy-ser-z-sardynii,5181/
  • https://www.sardiniaunlimited.com/10-sardinian-top-dishes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.