Pizza Żoliborz

Wybieramy dobrą pizzę

Choć ilość pizzerii w niemal każdym większym mieście potrafi przyprawić o zawrót głowy, problem z większością z nich polega na tym, że sprzedawana przez nie pizza jest po prostu średnio smaczna. Większość lokali tego typu bazuje na możliwie niedrogich składnikach i sposobach przygotowania ciasta oraz dodatków, skutkiem czego często płacimy spore pieniądze za potrawę, która smakuje kiepsko.

Na szczęście, wcale nie musimy być skazani na kiepskie wyroby pseudo restauracji, a dobra pizza wcale nie musi kosztować fortuny.

Trochę historii

Początki pizzy datuje się jeszcze na czasy przypadające kilka wieków przed naszą erą, a sama potrawa rozpowszechniła się głównie w krajach południowej Europy, jak Grecja czy Włochy. Wraz z biegiem stuleci, pizza rozpowszechniła się jednak na całym świecie, a w Polsce jest jednym z najczęściej zamawianych dań w systemie na wynos.

 

Tajemnica pizzy

Jakie elementy wpływają na doskonały smak pizzy? Co powoduje, że wypieki danej pizzerii znacznie wyróżniają się in plus w stosunku do produktów innych restauracji?

Pizza Żoliborz
Źródło: dominospizza.pl

Jednym z najbardziej podstawowych elementów składowych pizzy jest ser. Choć rzadko się o tym pamięta, to właśnie ser często decyduje o smaku danej pizzy. Wiele restauracji, szukając oszczędności, próbuje kupować możliwie tani ser, co w rezultacie prowadzi do tego, że smak pieczonej przez nie pizzy jest po prostu kiepski. Dobra pizzeria (jak na przykład ta na Żoliborzu) stosuje wysokiej jakości ser, najlepiej mozzarella, który w połączeniu z ciastem i innymi składnikami nadaje pizzy unikatowy smak.

2. Ciasto

Mało kto o tym pamięta, lecz ciasto na którym opiera się pizza, jest jednym z najważniejszych elementów działających na jej smak. Odpowiednie jego przygotowanie może znacznie wpłynąć na walory smakowe pizzy. Wspomniana już pizzeria przygotowuje ciasto aż 36 godzin przed przerobieniem go na pizzę. Tak długi czas dojrzewania tego składnika wyzwala wszystkie aromaty, dzięki czemu pizza jest tak smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.