Łosoś norweski – zdrowa dieta

O pozytywnym wpływie ryb na ludzkie zdrowie wie chyba każdy. Najpopularniejsze wśród Polaków są jednak takie ryby jak śledzie, szproty czy nawet makrele, a łosoś jest jakby nieco z boku.

Warto jednak wiedzieć, że jest to ryba ceniona na całym świecie i to zarówno ze względu na swój smak, jak również doskonałe właściwości zdrowotne. Łosoś norweski uważany jest za jedną z najbardziej szlachetnych ryb, a przy tym ma stosunkowo przystępne ceny. Oto kilka powodów, dlaczego warto sięgnąć po łososia.

http://polishproperte.pl/wp-content/uploads/2015/06/%C5%82oso%C5%9B-norweski1.jpg

Kwasy tłuszczowe

Regularne spożywanie ryb dostarczy naszemu organizmowi różnych, niezbędnych do jego funkcjonowania elementów. Nie inaczej jest z łososiem norweskim, którego mięso zawiera całą gamę kwasów tłuszczowych,

http://forum.suplementy-diety.edu.pl/2014/wp-content/uploads/2014/10/omega3.jpg

niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jedząc łososia dostarczasz swojemu organizmowi, między innymi, kwas Omega-6 oraz Omega-63, których obecność wpłwa na prawidłowe działanie większości układów w ciele człowieka. Dość wspomnieć o układzie nerwowym czy układzie krążenia!

Witaminy i minerały

Warto również wspomnieć o tym, że mięso łososia norweskiego zawiera sporo witamin, znacznie więcej niż popularne suplementy diety! Jeden kawałek łososia zawiera witaminę A oraz witaminę D, nie wspominając już nawet o obecności korzystnych dla ludzkiego zdrowia minerałów, jak fosfor czy wapń. Te elementy bez wątpienia wpływają na kondycję zdrowotną człowieka, stąd warto umieścić łososia w swojej diecie.

Łosoś norweski z hodowli

http://www.rybyznorwegii.pl/var/ezflow_site/storage/images/b2c/artyku%C5%82y/international/%C5%82oso%C5%9B-norweski-%E2%80%93-nasza-najsmaczniejsza-tajemnica/%C5%9Bwie%C5%BCy-%C5%82oso%C5%9B-norweski-to-doskona%C5%82y-wyb%C3%B3r-dla-ca%C5%82ej-rodziny/1197627-21-pol-PL/%C5%9Awie%C5%BCy-%C5%82oso%C5%9B-norweski-to-doskona%C5%82y-wyb%C3%B3r-dla-ca%C5%82ej-rodziny_max.jpg

Wiele osób ma pewne obawy co do jakości mięsa konkretnej ryby, argumentując swoje uprzedzenia tym, że pochodzą one z hodowli. To jednak zupełnie niepotrzebne, ponieważ łosoś norweski z hodowli należy do najzdrowszych zwierząt hodowlanych w ogóle! Ryby hodowane są w warunkach maksymalnie zbliżonych do naturalnych, a także regularnie badane, dzięki czemu nie ma ryzyka, że będą w jakikolwiek sposób szkodliwe dla ludzkiego organizmu.  Pod tym względem, łosoś norweski zdecydowanie różni się od ryb z Dalekiego Wschodu, które często wyławiane są z mocno zanieczyszczonych zbiorników wodnych.

Więcej o łososiu dowiesz się tutaj https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-wedzone/losos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.